Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.univ-ouargla.dz/jspui/handle/123456789/23813
Title: دراسة نظرية وتطبيقية لطباخة شمسية بسيطة من نوع علبة
Authors: بالحاج, محمد مصطفى
زنو, كريمة
بن دومة, الشفاء
Keywords: الطاقة الشمسية-solar energy
الطبخ الشمسي-solar cooking
طباخة علبة-can-cooker
العمل التجريبي-experimental work.
Issue Date: 2020
Publisher: جامعة قاصدي مرباح ورقلة
Abstract: يعد الطهي بالطاقة الشمسية مصدرًا حقيقيًا لاستبدال الطهي التقليدي )الغاز الطبيعي(. حيث أصبح أكثر تطبيقات الطاقة الشمسية شيوعًا وشعبية حول العالم.لأنه مرتبط بنشاط الإنسان المتكرر وهو إعداد الطعام إلا أن في المناطق الصحراوية المنعزلة حيث يكون توفير غاز البوتان صعبًا للغاية يضطر البشر إلى قطع الأشجار مثل أشجار النخيل لطهي طعامهم، لهذا أصبح من الضروري تطوير وتعميم الطباخات الشمسية خصوصا في البيئة الصحراوية. يقدم هذا العمل المتمثل في دراسة وانجاز طباخ شمسي من نوع علبة تم صنعه بوسائل ومواد بسيطة و متوفرة و اختباره تجريبياً. وقد استخدامنا أجهزة و أدوات قياس لمعاينة ومراقبة سلوك الجهاز أثناء التجربة. حيث عند تطبيق الشروط النظامية لمليك (اختبار الركود والتسخين) على الجهاز بدون استعمال المرآة العاكسة وجدنا أن قيمة F1 في حالة زجاجيين أحسن من حالة زجاج الواحد أما في حالة التسخين المحسوس للحرارة وجدنا قيمة F2 في حالة زجاج واحد أحسن من زجاجيين. وعند استعمال المرآة العاكسة لطهي 750g من دجاج تم الحصول في حدود الساعة حادي عشر إلا ربع على درجة الحرارة°C 115 وكانت النتائج جد مرضية
Solar cooking is a real source to replace traditional cooking (natural gas), as it has become the most common and popular application of solar energy around the world. Because it is associated with frequent human activity, which is food preparation, except in isolated desert areas where the supply of butane gas is very difficult, humans have to cut trees like palm trees to cook their food, so it has become necessary to develop and popularize solar cookers ; especially in the desert environment. This work consists of study and implementation of a can-type solar cooker manufactured with available simple means and materials and tested experimentally. We used measuring devices and tools to inspect and monitor the device’s behavior during the experiment ; when applying Malik's regular conditions (stagnation and heating test) to the device without using the reflective mirror, we found that the value of F1 in the case of two glasses is better than that of the single glass, but in the case of temperature-sensitive heating we found the value of F2 in the case of one glass is better than that of two glasses. And when using the reflective mirror to cook 750g of chicken, the temperature 115 ° C was obtained at a quarter to eleven, and the results were very satisfactory.
Description: فيزياء طاقوية
URI: http://dspace.univ-ouargla.dz/jspui/handle/123456789/23813
Appears in Collections:département de physique - Master

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Zanou-Bendouma.pdf3,6 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.