Please use this identifier to cite or link to this item:
https://dspace.univ-ouargla.dz/jspui/handle/123456789/26427
Full metadata record
DC Field | Value | Language |
---|---|---|
dc.contributor.advisor | حمادة, جميلة | - |
dc.contributor.advisor | سعيدات, مصطفى | - |
dc.contributor.author | باديجة, رميصاء | - |
dc.contributor.author | بالهاني, اسمهان | - |
dc.date.accessioned | 2021-10-04T21:38:34Z | - |
dc.date.available | 2021-10-04T21:38:34Z | - |
dc.date.issued | 2021 | - |
dc.identifier.uri | http://dspace.univ-ouargla.dz/jspui/handle/123456789/26427 | - |
dc.description | كيمياء المنتجات الطبيعية | - |
dc.description.abstract | يتضمن عملنا هذا دراسة تجريبية لنبات من العائلة المركبة Anacyclus clavatusحيث تم تحسين مردود استخلاص الزيت الأساسي بواسطة تصميم التجارب(BBD) وذلك باختيار ثلاثة متغيرات، أين أظهرت النتائج أعلى مردود بمقدار (% 1.0120 R=) في الشروط التجريبية التالية: مدة الاستخلاص (180 دقيقة)، مدة التجفيف (8-¬9 أيام) وحجم الماء(1400مل). كما قمنا بدراسة ومناقشة دراسات سابقة بخصوص الفاعلية المضادة للأكسدة لنبتةAnacyclu sclavatus، حيث بينت النتائج أن المستخلص الميثانولي للزهور له فاعلية مضادة للأكسدة كبيرة خاصة عند استخلاصه بتقنية HRE. | en_US |
dc.description.abstract | Our work includes an experimental study of a plant of Asteraceae family Anacyclus clavatus Where the yield extraction of essential oil has been improved by (BBD) By choosing three variables, Where the results show the highest yield (R=1.0120%) under the following experimental conditions: Extraction time (180 min), drying time (8-9 days), and the volume of water (1400 mL(. We also studied and discussed previous studies that included the antioxidant activity of the plant ofAnacyclusclavatus, The results showed that the methanolic extract of the flowers has a great antioxidant activity, especially when extracted with HRE technical. | - |
dc.language.iso | other | en_US |
dc.publisher | جامعة قاصدي مرباح ورقلة | - |
dc.subject | Anacyclus clavatus | en_US |
dc.subject | (BBD) | en_US |
dc.subject | الزيت العطري | en_US |
dc.subject | تصميم التجارب | en_US |
dc.subject | الفاعلية المضادة للأكسدة | en_US |
dc.subject | تحسين المردود | en_US |
dc.title | تحسين مردود استخلاص الزيت العطري ودراسة الفاعلية المضادة للأكسدة لنبتة Anacyclus clavatus | en_US |
dc.type | Thesis | en_US |
Appears in Collections: | Département de chimie - Master |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
BADIDJA-BALHANI.pdf | 3,77 MB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.