Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.univ-ouargla.dz/jspui/handle/123456789/29582
Title: La contribution de l’étude hydro-chimique des eaux souterraines (Cas : Vallée de Touggourt)
Authors: ATTAB Rabah
YAHIAOUI, Chafik
GHOUMA, Taha
Keywords: Touggourt
nappe albienne
Fluor
eau
Issue Date: 2020
Publisher: Université KASDI-MERBAH Ouargla
Abstract: يركز ملخص دراستنا على الهدف المتمثل في تجميع البيانات التي تم جمعها عن المنطقة وتحديد جوانب مناسيب المياه في المياه الجوفية. يجب أن يكون لمياه الشرب عدد معين من الخصائص الفيزيائية والكيميائية والبيولوجية وأن تلبي معايير أساسية معينة (عديمة اللون ، لا طعم لها ، عديمة الرائحة ، إلخ) يقدرها المستهلك في جنوب الجزائر ، يتم توفير مياه الشرب حصريًا من المياه الجوفية من طبقات المياه الجوفية. بعد التحليلات، تم تمييز أن المياه الجوفية في منطقة الدراسة تمثل العديد من المخاطر على صحة الإنسان مثل خطر الإصابة على مستوى الأسنان. تركيز الفلور العالي هو سبب جودة المياه في منطقة دراستنا وسبب في هذه المخاطر لأنه لا يحترم بمعايير منظمة الصحة العالمية.
of our study, focuses on the objective of synthesizing the data collected on the region and defining the aspects of water tables (CT and CI). Touggourt, this region is known as the Lower Sahara. Drinking water must have a certain number of physical, chemical and biological characteristics and meet certain essential criteria (colorless, tasteless, odorless, etc.) appreciated by the consumer. In southern Algeria, drinking water supply is provided exclusively by groundwater from the aquifers of the Terminal Complex and the Continental Intercalaire (albian aquifer). After the analyzes it is distinguished that the albian sheet in the study region presents several risk to human health such as the risk of poisoning on the dental port. The concentration of fluorine is the cause of water quality in our study area and these risks because it does not meet to ‘’OMS’’ standards.
de notre étude, s’oriente sur l’objectif de faire la synthèse des données recueillies sur la région et de définir les aspects des nappes (CT et CI). Touggourt, cette région est connue sous le nom du Bas Sahara. L’eau potable doit présenter un certain nombre de caractères physiques, chimiques et biologiques et répondre, à certains critères essentiels (incolore, insipide, inodore...) appréciés par le consommateur. Dans le Sud algérien, l’alimentation en eau potable est assurée exclusivement par des eaux souterraines provenant des nappes du Complexe Terminal et du Continental Intercalaire (nappe albienne). Après les analyses on distinge que la nappe albienne dans la région d’étude présent plusieurs risque sur la sante humaine comme le risque d'empoisonnement sur le port dentaire. La concentration de fluor donne la cause de qualité des eaux dans notre région d’étude et ces risque parce que ne respect pas les normes de l’OMS:
Description: Forage d’Eau
URI: https://dspace.univ-ouargla.dz/jspui/handle/123456789/29582
Appears in Collections:Département de Hydraulique et Génie Civil - Master

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Memoire Yahiaoui et Ghouma (1).pdf2,37 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.