Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.univ-ouargla.dz/jspui/handle/123456789/29867
Title: دراسة كيميائية تحليلية لاختبار نجاعة لقاحات كوفيد 19
Authors: هادف, الدراجي
بالفار, محمد الأخضر
بلمهدي, فاطمة
شراك, سومية
Keywords: نجاعة اللقاحات
جائحة كورونا
البروتوكولات الصحية
اللقاحات
Issue Date: 2022
Publisher: جامعة قاصدي مرباح ورقلة
Abstract: قمنا في هذه الدراسة بتسليط الضوء على الجائحة التي فتكت بالعالم في نهاية 2019 م والتي حيث فتكت بالملايين مما استدعى الى تهافت ,"Covid19 " اصطلح على تسميتها بكوفيد 19 الشركات العالمية لإنتاج لقاحات مناسبة لهذه الجائحة حيث تنوعت بين الأمريكية والبريطانية والصينية والروسية . أجريت تجارب هذه اللقاحات في وقت قياسي متخطية كل البروتوكولات العلمية المنصوص عليها . ( وحسب دراسات منجزة في وقتنا الحاضر تراوحت نجاعة هذه اللقاحات بين (% 55 الى % 95 حسب تصريحات الشركات المصنعة لها . مع الملاحظ أن عدد الوفيات في تزايد كلما تحور هذا الفيروس، حي ث خلف 6,288,525 ضحية على مستوى العالم، وخلف 6,875 ضحية على مستوى الجزائر، وخلف 240 ضحية على مستوى ولاية ورقلة .
In this study, we shed light on the pandemic that killed the world at the end of 2019, which was called “Covid 19”, as it killed millions, which necessitated the rush of international companies to produce vaccines suitable for this pandemic, as it varied between American, British, Chinese and Russian. Experiments with these vaccines were conducted in record time, exceeding all stipulated scientific protocols. According to studies completed at the present time, the efficacy of these vaccines ranged between (55% to 95%), according to the statements of the manufacturers. It is noted that the number of deaths is increasing as this virus mutates, leaving 6,288,525 victims world wide, 6,875 victims in Algeria, and 240 victims in the state of Ouargl
Description: كيمياء تحليلية
URI: https://dspace.univ-ouargla.dz/jspui/handle/123456789/29867
Appears in Collections:Département de chimie - Master

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
BELMAHDI-CHARAK.pdf4,89 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.