Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.univ-ouargla.dz/jspui/handle/123456789/31656
Title: Evaluating the competitiveness of the food industries in Algeria at the local and international levels during the period 2008-2018 تقييم القدرة التنافسية للصناعات الغذائية في الجزائر على المستويين المحلي والدولي خلال الفترة 2008-2018
Authors: Rezzoug Ibtissem
Keywords: competitiveness
Food Industry
competitive indicators
competitive performance
Issue Date: 2022
Series/Report no.: Vol : 22(1) / December 2022;
Abstract: تبحث هذه الدراسة عن مدى نجاعة السياسات والتدابير التي انتهجتها الدولة الجزائرية في الرفع من تنافسية الصناعات الغذائية من خلال تقييم القدرة التنافسية للصناعات الغذائية الجزائرية على المستويين المحلي والدولي خلال الفترة 2008-2018 باستخدام مؤشرات التنافسية وتتبع مسار تطور هاته المؤشرات، حيث استخدمت الدراسة الأسلوب الإحصائي الوصفي والمنهج التحليلي في تحليل سلوك المؤشرات، وتوصلت الدراسة إلى مجموعة من النتائج أهمها امتلاك الجزائر قدرة كبيرة على المنافسة داخليا في ست صناعات هي: تجهيز وحفظ التمور، تجهيز وحفظ اللحوم البيضاء، تجهيز وحفظ اللحوم الحمراء، حفظ وتعليب الأسماك، تجهيز وحفظ الخضر والفواكه، إنتاج العسل الطبيعي، أمّا على المستوى الدولي فتستطيع الجزائر المنافسة في كل من صناعة السكر والمنتجات السكرية، تجهيز وحفظ التمور، تجهيز وحفظ اللحوم البيضاء بالإضافة إلى تجهيز وحفظ الفواكه. : The research examines the efficacy of the policies and measures adopted by the Algerian state in raising the competitiveness of food industries by evaluating the competitiveness of the Algerian food industries at the local and international levels during the period 2008- 2018 using competitive indicators and tracing the development path of these indicators, where the study used the descriptive statistical method and the analytical method in analyzing the behavior of indicators, and the study reached a set of results, the most important of which is Algeria’s great ability to compete internally in six industries: processing and preserving dates, processing and preserving white meat Processing and preserving red meat, preserving and canning fish, preparing and preserving vegetables And fruits, the production of natural honey. On the international level, Algeria can compete in the manufacture of sugar and sugar products, processing and preserving dates, processing and preserving white meat, in addition to processing and preserving fruits.
Description: El-Bahith Review
URI: https://dspace.univ-ouargla.dz/jspui/handle/123456789/31656
ISSN: 1112-3613
Appears in Collections:numéro 22 2022

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
C2208.pdf177,07 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.