Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.univ-ouargla.dz/jspui/handle/123456789/32220
Title: تقييم تنافسية الصناعات الغذائية في الجزائر
Authors: حجاج, عبد الرؤوف
رزوق, إبتسام
Keywords: تنافسية
صناعات غذائية
مؤشرات التنافسية
الأداء التنافسي
ميزة نسبية
competitiveness
Food Industry
competitiveness indicators
competitive performance
comparative advantage
Issue Date: 2022
Publisher: جامعـة قـاصدي مربـاح ورقـلة
Abstract: تهدف الدراسة إلى تقييم الوضعية التنافسية لقطاع الصناعات الغذائية في الجزائر على المستويين المحلي والدولي والتعرف على أهم المحددات المتحكمة في القدرة التنافسية لهذا القطاع وإظهار مساهته في الاقتصاد الوطني، حيث استخدمت الدراسة المنهج الاستقرائي لدراسة خصائص القطاع والمنهج الوصفي في وصف المؤشرات المتعلقة بتنافسية القطاع والمنهج التحليلي في تحليل سلوك هته المؤشرات عبر السنوات. استخدمت الدراسة الأسلوب الإحصائي الوصفي في تشخيصه القطاع، كما تمت معالجة البيانات باستخدام طريقة التحليل العاملي باستخدام برنامج الإحصائي لتحليل البيانات SPSS v.26 لدراسة سلوك القطاع عبر السنوات، كما استخدمت الدراسة أيضا طريقة تحليل الانحدار البسيط باستخدام برنامج Eviews 12. توصلت الدراسة إلى جملة من النتائج أهمها أنّ الجزائر تمتلك قدرة تنافسية داخلية كبيرة في كل من نشاط تجهيز وحفظ التمور، تجهيز وحفظ اللحوم الحمراء والبيضاء، حفظ وتعليب الأسماك، تجهيز وحفظ الخضر والفواكه، إنتاج العسل الطبيعي، كما تملك قدرة على المنافسة في الأسواق الدولية في كل من نشاط تجهيز وحفظ الخضر والفواكه، تجهيز وحفظ التمور، بينما نشاط صناعة السكر والمنتجات السكرية أظهر قدرة متوسطة على المنافسة الدولية.
The study aims to assess the competitive position of the food industry sector in Algeria at the national and international levels and to identify the most important determinants of the competitiveness of this sector and to show its contribution to the national economy. The study used the inductive approach to study the characteristics of the sector, the descriptive and analytical approach in describing the indicators related to the competitiveness of the sector, and the analytical approach in analyzing the behavior of these indicators over the years. The study used the descriptive statistical method in diagnosing the sector, and the data was processed using the factor analysis method using the statistical program for data analysis SPSS v.26 to study the sector’s behavior over the years. The study also used the simple regression analysis method using the Eviews 12 program. The study reached a number of results, the most important of which is that Algeria has a great internal competitiveness in each of the activity of processing and preserving dates, processing and preserving red and white meat, preserving and canning fish, processing and preserving vegetables and fruits, producing natural honey. It also has the ability to compete in international markets in The activity of processing and preserving vegetables and fruits, processing and preserving dates, while the activity of the sugar and sugar products industry showed an average ability to international competition.
Description: إدارة إستراتيجية
URI: https://dspace.univ-ouargla.dz/jspui/handle/123456789/32220
Appears in Collections:Département des sciences de gestion - Doctorat

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
ibtissem_zerour_Doctorat.pdf7,16 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.