Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.univ-ouargla.dz/jspui/handle/123456789/35599
Title: Activité biologique (antioxydante et anti microbienne) des sirops de dattes
Authors: MIMOUNI, Yamina
KADDECHE, Aida
HAMMOUDI, Mbarka
Keywords: Ouargla
Dietetics
biological activity
phytochemicals
Syrup
Dates
ورقلة
النشاط البيولوجي
التمر
المركبات الفيتو كيميائية
شراب التمر
العلاج
Diététique
Ouargla
activité biologique
Dattes
composés phytochimiques
Sirop
Issue Date: 2022
Publisher: UNIVERSITE KASDI MERBAH OUARGLA
Abstract: الهدف من هذه الدراسة هو دراسة الفعالية المضادة للأكسدة و البكتيريا لشراب التمر من صنفين تمرتمسريت و كانتيشي من منطقة جنوب شرق الجزائر. أجريت هذه الدراسة في إطار المساهمة في تعزيز الذخيرة الوراثية من جهة وابتكار المنتجات الغذائية من جهة أخرى بطريقة تكنولوجية بسيطة. بانتشار المواد الصلبة الذائبة في الماء عند درجة حرارة تركيز مختلفة، 65 درجة مئوية و 105 درجة مئوية هي التقنية المستهدفة في هذه الدراسة. تموضع التوصيف النوعي من خلال الفرز. تم تحديد تقييما لنشاط المضاد للأكسدة )مضاد للجذور ) من خلال اختبار DPPH ومع ذلك،تم اختبار النشاط المضاد للبكتيريا عن طريق طريقة الانتشار في أجار الوسائط ضد سلالتين من البكتيريا ) Escherichia coll ، Suphylococcusaurea ) . النتائج التي تم الحصول عليها تشير إلى وجود الفلافونويد ،التانينات ،الكومارين ،التابينيدات ،المنشطات ،جليكوسيدات القلب ،السابونوزيدات والزيوت الأساسية تم الإبلاغ عن عدم وجود قلويدات ،نثوسيانين ،أنثراكينون في شرابين من الأصناف المدروسة. شراب من العفص المكتف يتذبذب ببين 692 - 265 34 مجم من الكاتشين ما يعادل 100 جرام من شراب التمر. أظهرت درجة حرارة التركيز 105 درجة مئوية لشراب دانت تأثيرًا إيجابيًا على تكوين المواد الكيميائية النباتية.( يبدوالتركيزالمثبط ) IC50) المسجل مثيرً ا لاهتمام،حيث يتذبذب ببين 0.04 - 0.06 ملليجرامتر. حساسية السلالات للعصائر المدروسة هي تتجلى من خلال مناطق كبيرة من التثبيط ) 11-12 مم( للتركيزات ) 1-14 بريكس( بشكل عام ،يمكن دمج هذه الشجيرات المعقدة في النظام الغذائي للسكان المحليين ويمكن اعتبارها مصدرًا .مهمًا لمضادات الأكسدة الطبيعية وحيث تكون وظيفية يمنح الطعام علاجات مثيرة للاهتمام
The objective of this study is to study the antioxidant and antibacterial activity of date’s syrup from two cultivars Tamesrit and Kantichi from the South-East Algerian region. This study is carried out within the framework of contributing to the enhancement of phoenicicultural heritage on the one hand and innovation of dietary products on the other hand, by a simple technological method. The diffusion of soluble solids in water at two different concentration temperatures 65°C and 105°C is the targeted technique in this study. The qualitative characterization was positioned by the screening.The obtained results note the presence of flavonoids, tannins, coumarins, terpenoids, steroids, cardiac glycosides, saponosides and essential oils. The absence of alkaloids, anthocyanins and anthraquinones is reported in the two syrups of the cultivars studied. The quantitative analysis was carried out by measuring the phenolic compounds and the condensed tannins. The evaluation of the antioxidant activity (anti-radical) was determined by the DPPH test. However, the antibacterial activity was tested by the method of diffusion in agar medium against two bacterial strains (Escherichia coli, Staphylococciaaurea). The content of polyphenols varies between 560-700 mg equivalent of gallic acid/100g of date syrup while condensed tannins varies between 69.2-265.34 mg of catechin equivalent 100g of date syrup. The concentration temperature of 105°C of date syrups showed a positive effect on the composition of phytochemicals. The evolution of the anti-radical activity seems clearly clear according to the percentage inhibition curve (69.5- 97%). The inhibitory concentration (IC50) recorded seems interesting, it oscillates between 0.04-0.06 mg ml. The sensitivity of the strains to the syrups studied is manifested by significant zones of inhibition (11-12mm) for concentrations (71- 74 Brix). Overall, these elaborate syrups can be integrated into the diet of the local population, and it can be considered as an important source of natural antioxidant and or a functional food confers interesting therapeutics
L objectif de cette étude vise l’étude de l’activité anti-oxydante et antibactérienne des sirops de dattes de deux cultivars Tamesrit et Kantichi de la région de Sud-Est Algérien. Cette étude est réalisée dans le cadre de contribuer à la valorisation de patrimoine phoenicicole d’un part et d’innovation des produits diététiques d’autre part, par une méthode technologique simple. La diffusion de solides solubles dans l’eau à deux températures de concentration différentes 65°C et 105°C est la technique ciblée dans cette étude. La caractérisation qualitative a été positionnée par le screening phytochimique. L’analyse quantitative à été réalisée par le dosage des composés phénoliques et des tanins condensés. L’évaluation de l’activité antioxydante (anti-radicalaire) a été déterminée par le test DPPH. Cependant, l’activité antibactérienne a été testée par la méthode de diffusion en milieu gélosé contre deux souches bactériennes (Escherichia coli, Staphylococcus aureus). Les résultats obtenus, notent la présence des flavonoïdes, des tannins, des coumarines, des terpénoïdes, des stéroides, des glycosides cardiotoniques, des saponosides et des huiles essentielles. L’absence des alcaloïdes, des anthocyanes, des anthraquinones est signalé dans les deux sirops de cultivars étudiés. La teneur en les polyphènols varie entre 560 - 700 mg équivalente d’acide gallique/100g de sirop de dattes, celle des tanins condensés oscille entre 69.2– 265.34 mg d'équivalent de catéchine/100g de sirop de dattes. La température de concentration 105°C des sirops de dattes a manifeste un effet positif sur la composition des phytochimique. L’évolution de l’activité anti-radicalaire parait nettement claire d’après la courbe d’inhibition en pourcentage (69.5 % – 97%). La concentration inhibitrice (IC50) enregistrée parait intéressante, elle oscille entre 0.04 – 0.06 mg/ml. La sensibilité des souches aux sirops étudiés se manifeste par des zones d’inhibitions importantes (11 – 12mm) pour des concentrations (71 – 74°Brix). Globalement, ces sirops élaborés peuvent intégrer dans l’alimentation de la population locale et peuvent considérer comme une source importante d’antioxydant naturelle et/ou un aliment fonctionnel confère despropriétés thérapeutiques intéressantes.
Description: Qualité des produits et sécurité alimentaire
URI: https://dspace.univ-ouargla.dz/jspui/handle/123456789/35599
Appears in Collections:Departement de Biologie - Master

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
KADDECHE-HAMMOUDI.pdf2,41 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.