Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.univ-ouargla.dz/jspui/handle/123456789/36526
Title: Phoenix Dactylifera L تحديد البروتينات والسكريات والمعادن في الفسائل الذكرية لجمار نخيل التمر
Authors: بالفار, محمد الأخضر
خديمو, هند
قريشي, حليمة السعدية
Keywords: نخيل التمر
جمار النخيل heart of palm
بروتينات
السكريات
المعادن
Phoenix Dactylifera
Heart of palm
proteins
sugars
minerals
Issue Date: 2024
Publisher: جامعة قاصدي مرباح ورقلة
Abstract: تهدف هذه الدراسة لتحديد نسبة البروتينات والسكريات والمعادن في الفسائل الذكرية لجمار نخيل التمر Phoenix Dactylifera.L، ولهذا الغرض قمنا أولا بتحديد التقدير الكمي للبروتينات حيث تم استخدام طريقة كالدال لتحديد محتوى النيتروجين وتحويله الى نسبة بروتين بحيث قدرت نسبتها في عينة الجمار (Heart of palm)% 10,1، وبالنسبة لتقدير السكريات الكلية استخدمنا طريقة Dubois et al,(1956) و كانت 9,47% و تقدير السكريات النوعية كان بتطبيق تقنية TLC و أظهرت النتائج احتواء الجمار في كل من النظامين على نسب عالية منالسكريات1- Mannose, Rhamanose, Glucos. 2-saccharose, fructose. اما بالنسبة للمعادن تم تطبيق طريقتين: طريقة المسح المجهري الالكترونيSEM ومطيافية الامتصاص الذري AAS حيث أظهرت النتائج احتواء جمار النخيل (heart of palm) على المعادن التالية: B(0.0132)، K(8.066)، Mg(3.264)، Cd(0.0203)، Zn(0.02)، Pb(0.04)، Fe(0.037). ذه الدراسة تسلط الضوء على الإمكانيات الغذائية العالية للفسائل الذكرية لنخيل التمرPhoenix Dactylifera.L، مما يفتح آفاقًا جديدة كمصدر غذائي مهم والشروع في إنشاء مؤسسة ناشئة لتحضير منتج غذائي بمواصفات
This study aims to determine the content of proteins, sugars, and minerals in the male offshoots of the date palm, Phoenix Dactylifera L. Initially, the quantitative estimation of proteins was carried out using the Kjeldhal method to determine nitrogen content, which was then converted into protein percentage. The protein content in the heart of palm sample was found to be 10.1%. For total sugar estimation, the Dubois et al. (1956) method was used, and specific sugars were determined using TLC (Thin Layer Chromatography) technique. The results showed that the Jamar contained high levels of sugars such as mannose, rahmnose, glucose, Saccharose, and fructose. Regarding mineral content, two methods were employed: Scanning Electron Microscopy (SEM) and Atomic Absorption Spectroscopy (AAS). The results revealed that the heart of palm contained the following minerals: B (0.0132%), K (8.066%), Mg (3.264%), Cd (0.0203%), Zn (0.02%), Pb (0.04%), and Fe (0.037%). This study highlights the high nutritional potential of the male offshoots of Phoenix Dactylifera L., opening new horizons for their use as an important food source and the establishment of a startup to produce a globally standardized food product.
Description: كيمياء تحليلية
URI: https://dspace.univ-ouargla.dz/jspui/handle/123456789/36526
Appears in Collections:Département de chimie - Master

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Khdimo-kourichi.pdf5,67 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.