Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.univ-ouargla.dz/jspui/handle/123456789/30428
Title: تثمين زيوت بذور نبات الجاتروفا كيركاس في انتاج الوقود الحيوي بالمنطقة الجنوبية الشرقية من الجزائر.
Authors: قريشي, مراد
سروطي, عبد الغني
Keywords: توصيف الزيت الخصائص الفيزيائية والكيميائية
جاتروفا كركاس
تقنيات الاستخلاص
الديزل الحيوي
Jatropha curcas L
Oil Characterization
Physiochemical Properties
Biodiesel
Issue Date: 2022
Publisher: Université Kasdi Merbah Ouargla
Abstract: ارتفع الطلب على الزيوت النباتية للاستخدام المنزلي والصناعي بشكل كبير مع نمو سكان العالم. تم اكتشاف الزيوت النباتية المشتقة من النباتات على أنها ذات قيمة غذائية وصناعية كبيرة. بسبب ارتفاع الأحماض الدهنية الأحادية غير المشبعة والمكونات المفيدة، فإن الجاتروفا كركاس هي واحدة من البذور الزيتية التي تحتوي على نسبة عالية من الزيت. يشكل حمض اللينوليك والأحماض الثانوية الأخرى مثل حامض دهني وحمض الأوليك غالبية الأحماض الدهنية، مما يجعله مناسبًا لمجموعة واسعة من الاستخدامات. استخدمت هذه الدراسة طريقة استخلاص Soxhlet لوصف الزيت النباتي المستخرج من جاتروفا كركاس، والذي تم زراعته لأول مرة في منطقة الواد جنوب شرق الجزائر، باستخدام الهكسان العادي كمذيب عند 60 درجة مئوية لمدة 8 ساعات. كان ناتج الزيت من الوزن الجاف إلى الوزن 63.15٪. كان الزيت المستخرج سائلاً في درجة حرارة الغرفة، طيب الرائحة ذو لون أبيض مائل للصفرة. أظهرت الخصائص الفيزيائية والكيميائية أن زيت البذور له مستوى رطوبة 5.58٪، وكثافة 0.915، ولزوجة 49.85 مم2/ثا، ومؤشر بيروكسيد 1.1 ملي مكافئ / كجم، وقيمة حمضية 2.9٪، ومؤشر يود لـ 96.3 ملغ/غ، معامل انكسار 1.458 ومؤشر تصبن 202.87 مجم KOH / جم. أظهر التحليل الكروماتوغرافيا للغاز حامض دهني (8.5٪)، حمض البالمتيك (11.2٪)، وحمض الأوليك (65.9٪). علاوة على ذلك، أظهرت الخصائص الفيزيائية والكيميائية للديزل الحيوي المنتج: اللزوجة، الكثافة، نقطة الوميض، قيمة الحمض والقيمة الحرارية لتكون 4.38 مم2/ثانية، 870 كغ/م3، 128.5 م°، 0.29 ملغ KOH/غ من الزيت و39.74 ميجا جول/كجم، على التوالي. يمكن استخدام وقود الديزل الحيوي المنتج في المزج مع الديزل التجاري والمساهمة في اقتصاد الوقود في الجزائر.
The demand for vegetable oils for domestic and industrial use has risen significantly as the world's population has grown. Vegetable oils derived from plants have been discovered as having great nutritional and industrial value. Because of its high monounsaturated fatty acid content and beneficial components, Jatropha curcas is one of the oilseeds with high oil content. Linoleic acid and other minor acids like stearic, palmitic, and oleic acid make up the majority of its fatty acid profile, making it suitable for a wide range of uses. This study employed the Soxhlet extraction method to describe the phyto-oil recovered from Jatropha curcas L., which was planted for the first time in the El Oued region of southeastern Algeria, using normal hexane as the solvent at 60 °C for 8 hours. The dry weight-to-weight oil yield was 63.15%. The extracted oil was liquid at room temperature, pleasant in smell and a yellowish-white hue. The physicochemical properties showed that the seed oil has a moisture level of 5.58 %, a density of 0.915, a viscosity of 49.85 mm2/s, a peroxide index of 1.1 mEq/kg, an acid value of 2.9 %, and an iodine indicator of 96.3 mg/g, a refractive index of 1.458, and a saponification index of 202.87 mg KOH/g. Gas chromatographic analysis showed stearic acid (8.5%), palmitic acid (11.2%), and oleic acid (65.9%). Furthermore, the physical and chemical properties of the biodiesel produced are shown: viscosity, density, flash point, acid value, and calorific value were found to be 4.38 mm2/s, 870 kg/m3, 128.5 °C, 0.29 mg KOH/g of oil, and 39.74 MJ/Kg, respectively. The produced biodiesel can potentially be used in blending with commercial diesel and contribute to the fuel economy of Algeria.
Description: هندسة الطرائق
URI: https://dspace.univ-ouargla.dz/jspui/handle/123456789/30428
Appears in Collections:Département de Génie des procédés - Doctorat

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Thèse de doctorat (Serouti) Pdf_compressed.pdf3,42 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.