Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.univ-ouargla.dz/jspui/handle/123456789/33347
Title: Méliaceae المساهمة في الدراسة الكيميائية لزيت نبتة من المناطق الجافة وشبه الجافة من العائلة
Authors: سمارة, ونيسة
بن عمر, إسمهان
سعيدي, دنيا زاد
Keywords: الثوابت الفيزيائية والكيميائية
الفعالية البيولوجية
التحليل الكروماتوغرافي GC-MS
physical and chemical constants
biological activity
chromatographic analysis GC-MS.
Issue Date: 2023
Abstract: Our study focused on evaluating the quality of an oil sample from a desert area, by observing the physical constants (relative density, viscosity, refractive index) and the chemical constants (acid number, saponification number, ester number, peroxide numberand iodine number). The results showed a difference in some of the constants of the oils compared to the standards of the Codex Alimentaires, and this is because the vegetable oil is subject to decomposition when subjected to poor storage and refining, and this is what may make it unsuitable for feeding. The antibacterial activity. The GC-MS chromatographic analysis showed that the oil sample contained 12 compounds in varying proportions
تركزت دراستنا على تقييم الجودة لعينة الزيت من منطقة صحراوية (تمنراست)، من خلال مراقبة الثوابت الفيزيائية ( الكثافة النسبية ، اللزوجة ، قرينة الانكسار ) والثوابت الكيميائية ( الرقم الحمضي ، رقم التصبن ، رقم الأستر ، رقم البيروكسيد و رقم اليود) . أظهرت النتائج اختلاف بعض ثوابت الزيوت مقارنة مع معايير الدستور الغذائي Codex Alimentaires وهذا لان الزيت النباتي عرضة للتحلل عند تعرضه لسوء التخزين والتكرير وهذا ما قد يجعلها زيوت غير صالحة للتغذية . تم تحديد الفعالية المضادة للبكتيريا وتبين أن عينة الزيت المدروس لها نشاط مضاد لبعض البكتيريا. بين التحليل الكروماتوغرافي GC-MS أن عينة الزيت تحتوي على 12 مركب بنسب متفاوتة
Description: كيمياء تطبيقية
URI: https://dspace.univ-ouargla.dz/jspui/handle/123456789/33347
Appears in Collections:Département de chimie - Master

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Ben Ammer-Saidi.pdf2,33 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.