Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.univ-ouargla.dz/jspui/handle/123456789/35200
Title: Contribution à l’étude du triangulaire de la filière Lait de chamelle dans la région D’El-Oued
Authors: SENOUSSI, A/Hakim
BEZZIOU, S
MESSAOUDI, Amel
Keywords: EL-Oued
Camel mil
sector development
الواد
حليب الناقة
شعبة
التطور
Issue Date: 2019
Publisher: Université Kasdi Merbah Ouargla
Abstract: The present study aims to diagnose the camel milk sector in the EL-Oued region through the following three segments: label production, processing-marketing and consumption. The study covered 15 farmers distributed across 4 representative areas; Taleb El-Arbi, Mih Ouansa, Reguiba and Robbah. Field investigations revealed the absence of proven succession. In addition, 67% of breeders have a camel population of more than 20, the age of which in 73% of cases is young. 67% of camels produce less than 3 liters / day collected in a single milking operation. Breeders only intervene during mating and far-rowing periods by distributing concentrated feeds. The age at the start of reproduction is on average 4 years for the camel and 6 to 7 years for the male. The interval between far-rowing is on average two years; the animals are conducted extensively, semi-extensively or in permanent stabling. The industrial transformation of camel milk is nonexistent whereas its commercialization embodies the short circuit, and yielded to 400DA / L Preferred and consumed raw for it’s the rapeutic virtues, the camel milk does not undergo any health control despite the wali's decree prohibiting its sale. Moreover, the weakest links are in the collection, control and distribution of camel milk, whose combination weakens the camel milksector in the region of EL-Oued despite its human potential (camel community), animal (potential camel ) and infrastructure (dairy industry). The camel drivers must organize themselves in association, the establishment of GPL (group of producers of camel milk in addition to the support of the State are all essential actions to promote the development of the camel milk sector in. EL-Oued
حددت الدراسة الحالية الهدف الرئيسي للتشخيص المتعلق شعبة حليب الإبل في منطقة الوادي من خلال القطاعات الثلاثة، وهي الإنتاج وتجهيز وتسويق واستهلاك. غطت الدراسة 15 مربيا موزعين على 4 مناطق متمثلة في ؛ طالب العربي اميه ونسة ،رقيبة رباح . كشفت التحقيقات الميدانية عن عدم وجود توارث مثبت . بالإضافة إلى ذلك ، فإن 67 ٪ من المربين لديهم عدد من الإبل يزيد عن 20 رأس و 73 ٪ من فئة صغار السن ، بينما ينتج 67 ٪ من الإبل أقل من 3 لترات في اليوم يتم جمعها خلال حلبة واحدة. يتدخل المربون فقط أثناء فترات التزاوج والولادة عن طريق توزيع الأعلاف المركزة. العمر في بداية التكاثر في المتوسط 4 سنوات للناقة و 6 إلى 7 سنوات للذكور. الفاصل الزمني بين الولادتين هو في المتوسط سنتين ؛ يتم تربية الحيوانات على نطاق واسع ، وشبه مكثفة أو بشكل دائم. التحول الصناعي لحليب الإبل غير موجود ، في حين أن تسويقه التجاري يجسد الدائرة القصيرة ، ويقدر ثمنه بمتوسط 400 دج للتر و يفضل استهلاكه خام لفضائله العلاجية، لا يخضع حليب الإبل لأي رقابة صحية على الرغم من قرار الوالي الذي يحظر بيعه طازج. وعلاوة على ذلك ، فإن أضعف الحلقات هي في جمع حليب الإبل ومراقبته وتوزيعه ، الذي يضعف تركيبه قطاع الإبل في منطقة الوادي رغم إمكاناته البشرية )مجتمع مجموعة من منتجي حليب الإبل ( GPL مربيي الإبل( ، والحيوانية )عدد الإبل( والبنية التحتية )صناعة الألبان(. يجب على مربيي الإبل تنظيم أنفسهم بجمعيات ، وإنشاء بالإضافة إلى دعم الدولة كلها إجراءات أساسية لتعزيز تنمية قطاع حليب الإبل في الوادي
Description: Parcours et Elevages en Zones Arides
URI: https://dspace.univ-ouargla.dz/jspui/handle/123456789/35200
Appears in Collections:Département des Sciences Agronomiques - Master

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
MESSAOUDI.pdf860,68 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.