Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.univ-ouargla.dz/jspui/handle/123456789/35609
Title: Caractérisation de quelques bactéries dans les eaux de chott d’Aïn El-Beida dans la région d’Ouargla.
Authors: BOUDERHEME, AMEL
Mehalli, Chaima
Keywords: Ouargla
Caractérisation
Euryhalins
Bactéries
Chott
Eaux
توصيف
المياه
بكتيريا
الشط
Euryhaline
ورقلة
Waters
Bacteria
Chott
Characterization
Issue Date: 2022
Publisher: UNIVERSITE KASDI MERBAH OUARGLA
Abstract: البيئات شديدة الملوحة ، المتمثلة في الشطوط والسبخات والتربة المالحة ، هي نموذج للبيئات المتطرفة التي تؤوي مجمع من الميكروبات المثيرة للاهتمام بشكل خاص․ في هذا السياق ، يهدف هذا العمل الى محاولة توصيف بعض أنواع البكتيريا في مياه شط عين البيضاء في منطقة ورقلة )جنوب الجزائر( ․ تتميز عينات المياه المأخوذة بكمون هيدروجيني يتراوح بين 6 ․ 6 و 39 ․ 8 ويعرف كونها معتدلة الى قلوية ، مع درجة حرارة بين 8 الى 01 درجة مئوية، وموصلية كهربائية بين 2.4 و 6 ديسي منس/ متر تمثل مياه شديدة الملوحة ، هذه الخصائص سمحت لنا باختيار نباتات دقيقة خاصة بهذه البيئة․ كشف العد عن كثافة بكتيرية تتراوح بين 427×10 و 42.236×10 ، وهو ما قد يفسر سبب غنى المياه في هذا النظام البيئي بباتات دقيقة معينة مهمة․ مكنتنا التحليلات المكروبيولوجية لعيناتنا من الكشف عن 15 سلالة معزولة ، بما في ذلك الأنواع التالية ։ Escherichia coli 2, Flavobacterium meningosepticum, Shigella sp, Aeromonas salmonicida كشفت لنا نتائج اختبار تحمل كلوريد الصوديوم ان بعض السلالات المعزولة تتحمل تركيز كلوريد يصل الى 35 % وهذه هي بكتيريا euryhalins ․ فيما يتعلق باختبار المضاد ، فان السلالة (S8) لها قدرة مضادة للفطريات قوية ، والتي يمكن تفسيرها من خلال حقيقة ان هذه الأخيرة لديها قدرة تنافسية كبيرة ضد Aspergillus carbonarius ، penicillium sp اثبت الاستكشاف الميكروبي لهذا النظام البيئي المتطرف انه مثمر ، حيث تمكنا من اكتشاف تنوع ميكروبي محدد مهم․
Hypersaline environments, represented by the chotts, the Sebkhas and the saline soils…etc., are a typical example of extreme environment harboring a particularly interesting microbial flara. In this context, the aim of this word is to try to make a characterization of the bacteria in the waters of the chott of Aïn El-Beida in the region of Ouargla (South Algeria). The water samples taken are characterizd by a pH between 6.6 and 8.39, the water is neutral to alkaline water, with a temperature between 8°C to 10°C, and an electrical conductivity between 2.4 to 6 ds/m reflecting extremely salty water. These characteristics enabled us to select a microflora specific to this environment. The count revealed a bacterial density that varies between 0.27×104 to 2.236×104, which may explain why the water in this ecosystem is rich in specific important microflora. The microbiological analysis of our samples enabled us to select fifteen strains, among which we were able to identify the following species : Escherichia coli 2, Flavobacterium meningosepticum, Shigella sp, Aeromonas salmonicida The results of NaCl tolerance have revealed to us that certain isolated strains tolerate a NaCl concentration up to 35%, these are euryhaline bacteria. With regard to the antagonist test, the strains (S8) has a strong antifungal capacity, which can explained by the fact that latter has a significant competitive power against Aspergillus carbonarius and Penicillium sp. The microbial exploration of this specific extreme ecosystem proved successful, as we were able to detect significant specific microbial diversity.
Les milieux hypersalins sont représentés par les chotts, les sebkhas et les sols salins…etc., sont un exemple typique d'environnement extrême abritant une flore microbienne particulièrement intéressante. Dans ce contexte, le but de ce travail est d’essayer de faire une caractérisation de quelques bactéries dans les eaux du chott d’Aïn El- Beida de la région d’Ouargla (Sud Algérien). L’eau du Chott après avoir effectué quelques mesures physiques et chimiques, son pH varie entre 6.6 et 8.39, qui tend de la neutralité à l’alcalinité, la température mesurait est comprise entre 8°C et 10°C, la conductivité électrique a révélé des valeurs entre 2.4 à 6 ds/m traduisant une eau extrêmement salée, ces caractéristiques nous ont permis de sélectionner une microflore spécifiques. Le dénombrement, nous a révélé une densité bactérienne qui varie entre 0.27×104 et 2.236×104, ce qui explique que l’eau de cet écosystème est riche en microflore spécifique. Les analyses microbiologiques de nos échantillons nous ont permis de sélectionner quinze souches, parmi lesquelles nous avons pu identifier les espèces suivantes : Escherichia coli 2 (S5), Flavobacterium meningosepticum (S6), Shigella spp (S7), Aeromonas salmonicida (S13), Les résultats du test de la tolérance à l’NaCl nous ont révélé que certaines souches isolées tolèrent une concentration à l’NaCl allant jusqu’à 35%, ce sont des bactéries euryhalines. Pour le test antagoniste, la souche (S8) semble avoir une forte capacité antifongique ce qui peut être expliqué que cette dernière possède un pouvoir compétitif important contre l’Aspergillus carbonarius et Pénicillium sp. L’exploration microbienne de cet écosystème spécifique extrême s’est avérée fructueuse, car nous avons pu détecter une diversité microbienne spécifique importante.
Description: Ecologie et Environnement
URI: https://dspace.univ-ouargla.dz/jspui/handle/123456789/35609
Appears in Collections:Departement de Biologie - Master

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Mehalli.pdf3,56 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.