Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.univ-ouargla.dz/jspui/handle/123456789/35654
Title: Commercialisation des sous produits de dattes dans la région de Ouargla
Authors: BABAHANI, Souad
BENNAHIA, Zohra
KABDI, Zahrat El Aoula
Keywords: Dattes
commercialisation
Ouargla
sous-produits
marketing
dates
by-products
ورقلة
التسويق
المنتجات الثانوية
التمور
Issue Date: 2023
Publisher: UNIVERSITE KASDI MERBAH OUARGLA
Abstract: .This study aims to identify the marketing situation of date derivatives in the state of Ouargla and assess the current performance levels of this industry for farmers and interested parties in this field, through systematic and field surveys in targeted locations such as markets, shops, exhibitions, etc. The study included 37 sellers and craftsmen to identify available products, prices, packaging methods, presentation displays, and potential customers. The most important results obtained were: the date product market is average and most available products are :vinegar, date paste, and date flour. The age range of people working in this field is between 30 and 77 years old ;with men being dominant over women in marketing date products. This field is considered the only profession for most categories. Most herb sellers are from outside Ouargla while craftsmen and markets are mostly from Ouargla. Potential customers are both men and women from all social classes. Compliance withpackaging standards and requirements is crucial for successfully marketing.These products are displayed in various markets, exhibitions, and shops. .
Cette étude vise à identifier la situation du marketing des dérivés de dattes dans la région de Ouargla et à évaluer les niveaux de performance actuels de l'industrie de ces produits pour les agriculteurs et les personnes intéressées par ce domaine, à travers des enquêtes méthodiques sur le terrain, dans les sites ciblés (marchés, magasins, expositions, etc.). L'étude a inclu 37 vendeurs et artisans pour identifier les produits disponibles, leurs prix, les méthodes d'emballage et d'affichage, ainsi que pour identifier les clients potentiels. Les principaux résultats montrent que le marché des produits de dattes peu important et que les principaux produits disponibles sont :le vinaigre, la pâte de datte et la farine de datte. Les personnes travaillant dans ce domaine ont, en général, entre 30 et 77 ans et les hommes dominent le marché des produits de dattes par rapport aux femmes. Ce domaine est considéré comme la seule profession pour la plupart des catégories. La plupart des vendeurs d'herbes ont une origine extérieure à Ouargla ; tandis que la plupart des artisans et marchands sont originaires de Ouargla. Les clients potentiels sont principalement des hommes et des femmes de toutes les catégories sociales. Le respect des normes d'emballage est crucial pour réussir la commercialisation de ces produits. Ces derniers sont exposés dans différents marchés, expositions et magasins
تهدف هذه الدراسة إلى التعرف على الوضع التسويقي لمشتقات التمور في ولاية ورقلة والوقوف على مستويات الأداء الحالية لصناعة هذه المشتقات للمزارعين والمهتمين في هذا المجال، من خلال مسوحات منهجية وميدانية في المواقع المستهدفة (أسواق، المحلات التجارية والمعارض وما إلى ذلك). تضمنت الدراسة 37 بائعا وحرفي، للتعرف على المنتجات المتاحة واسعارها وطرق التعبئة والتغليف والعرض التقديمي والتعرف على العملاء المحتملين. من أهم النتائج التي تم الحصول عليها هي : سوق منتجات التمر متوسط وأهم المنتجات المتاحة هي : الخل ومعجون التمر ودقيق التمر. أعمار الأشخاص العاملين في هذا المجال يتراوح بين 30 و 77 عاما و أن جنس الرجال هو الغالب على النساء في تسويق منتجات التمور.يعد هذا المجال هو المهنة الوحيدة لمعظم الفئات و أن، اغلب باعة الأعشاب ذو أصول من خارجورقلة،أما الحرفيين والأسواق فمعظمهم من ورقلة.الزبائن المحتملين هم نساء ورجال في الأغلب و من كل الفئات الاجتماعية. يعد الامتثال لمعايير ومتطلبات التغليف أمرابالغ الأهمية لتسويق هذه المنتجات بنجاح.تعرض المنتجات في الأسواق، المعارض والمحلات التجارية المختلفة
Description: Gestion des agro-systemes
URI: https://dspace.univ-ouargla.dz/jspui/handle/123456789/35654
Appears in Collections:Département des Sciences Agronomiques - Master

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
BENNAHIA-KABDI.pdf2,28 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.